Advertorial opleider

Advertorial Lumage

Sinds het begin van de zero’s hebben we al vele kandidaten op IPMA Projectmanagement gebied begeleidt. Met de ontwikkeling van Agile Leadership binnen IPMA (circa vijf jaar geleden) zijn wij dan ook direct in de eerste pilots met IPMA gestapt, dit vanwege de grote impact in de ICT-wereld. We hebben drie oud kandidaten gevraagd ervaringen te delen: Ronald Flinterman (Vodafone Ziggo), Arthur van Wijngaarden (DUO) en Stephan Gruijters (TNO). Benieuwd? Je leest het hieronder!

 

“Mijn ervaring is dat het IPMA-certificeringsprogramma voor projectmanagement en Agile-leadership dichterbij elkaar liggen dan je misschien vermoedt. Zelf heb ik meer dan tientallen jaren ervaring in zowel projectmanagement als in Agile-leadership. Ondanks deze ervaring was ik nieuwsgierig naar het niveau van mijn functioneren. Gekscherend vroeg ik mij steeds vaker af: acteer ik nu op Champions Leagueniveau, amateurniveau of ergens er tussenin? Ook de nivellering van ons vakgebied speelde mee, waardoor certificering van mijn kennis en ervaring steeds belangrijker voor mij werd.

Vanuit mijn netwerk kwam ik in februari 2020 in contact met Lumage. Hun individuele IPMA-begeleidingsaanpak sprak mij meteen aan. Binnen een half jaar werd ik in twee wekelijks sprints klaargestoomd voor mijn certificering. In mijn eerste twee sprints heb ik mijn Agile-ervaringsdocument geschreven, met als effect dat ik in een flow kwam waardoor het schrijven mij steeds makkelijker afging. In de volgende drie sprints is doorgepakt met het zelfassessment van de 29 competenties. Mijn ervaring is dat deze competenties voor projectmanagement en Agile-leadership grotendeels overeenkomen.

Hierna heb ik mijn Agile-Portfoliodocument geschreven vanuit mijn ervaring als Agile-leader, met het toepassen van de Agile-mindset, Agile-frameworks en value propositie. Vervolgens werd ik vanuit Lumage voorbereid op mijn theorie-examen. Na het behalen van het theorie-examen, heb ik mijn Agile-rapport opgesteld.

Ter afronding werd ik door mijn begeleider uitgenodigd voor een pre-assessment praktijkexamen. In een 2 uur durende sessie werd ik door twee assessoren vanuit Lumage bevraagd op een groot aantal competenties. Hierdoor heb ik een goed inzicht gekregen over wat ik kon verwachten op mijn IPMA-assessment.

Het resultaat van deze persoonlijke aanpak heeft ertoe geleid dat ik goed voorbereid en vol vertrouwen naar het IPMA-praktijkexamen ging, met als eindresultaat geslaagd met een pluim! Na het behalen van mijn IPMA-B Agile-Leadership certificering heb ik onverwacht vele positieve reacties gekregen, vanuit mijn externe relatienetwerk en vanuit mijn werkgever VodafoneZiggo.”

Ronald Flinterman – Vodafone Ziggo

 

“Na het behalen van mijn IPMA-C certificering in 2018 (ook onder begeleiding van Lumage) had ik behoefte aan verdieping op het gebied van Agile werken. Binnen de Dienst Uitvoering Onderwijs, waar ik sinds 2012 projectmanager ben, is Agile werken ondertussen de norm. Ik had dus al ervaring met het toepassen van deze manier van werken. Er is echter een verschil tussen het enerzijds kunnen werken met Agile en, anderzijds, het je echt eigen maken van het gedachtegoed én om organisaties mee te nemen in deze manier van werken. Een basiscursus Agile volstaat dan niet altijd. Daarom besloot ik verder te gaan en ook het IPMA-Agile (Bridge) certificaat te behalen.

Dankzij de begeleiding was dit meer dan alleen het tot me nemen van nieuwe theorieën. Dankzij levendige gesprekken met Marc Brauwers en door middel van door Lumage aangeleverde verdiepende literatuur komt de Agile-stof tot leven. Marc is daarbij een prettig kritische gesprekspartner met veel eigen ervaring en een liefde voor nieuwe modellen en theorieën. Hij combineert deze twee zaken in zijn begeleiding bij de certificering. Daarmee kreeg het traject ook meteen een link naar zijn en mijn dagelijkse praktijk.

Tijdens de begeleiding pasten we de materie toe op lopende projecten en theoretische situaties, waarmee ik nieuwe inzichten al snel kon toepassen in de praktijk. Mede dankzij dit traject ben ik Agile beter gaan begrijpen en waarderen en kan ik het toepassen in de projecten waar ik verantwoordelijk voor ben.”

 

 

Arthur van Wijngaarden – DUO

 

“Voor TNO is het hebben van goede projectmanagers belangrijk. Ze hanteren IPMA als maat, van IPMA D voor de junior projectleiders tot IPMA B voor principals. Met ondertussen ruim 30 jaar ervaring achter de kiezen en een flinke lijst projecten op mijn cv vroeg ik me af: waar sta ik nu als project leider? Ik besloot een IPMA B certificaat te gaan halen om dat aan te tonen.

Het op orde krijgen van de IPMA-documenten vraagt tijd en aandacht. In welke van de 26 kern competenties past welk stukje van mijn ervaring nu precies? Wat is een aansprekend voorbeeld? Hoe beoordeel ik mijn niveau? Lumage stuurde bij en adviseerde, reviewde de documenten en hielp met het zetten van de puntjes op de i. Voor het oppoetsen van de theorie denk ik met plezier terug aan de interessante sparingssessies, afgesloten met een proef assessment (zweten) door peers uit haar netwerk.

De laatste 10 jaar staat software ontwikkeling centraal in mijn werk, en de transitie die we binnen TNO hierin hebben doorgemaakt van traditioneel projectmanagement naar Agile-scrum. Tijdens het IPMA-B traject, en zeker ook gedurende het examen bij IPMA heb ik veel gediscussieerd over traditioneel projectmanagement versus agility. Er zijn verschillen, maar de 28 competenties uit ICB4 zijn cruciaal voor het succes van beide ideologieën. We staan bij TNO aan het begin van de introductie van SAFe© voor het beheren van ons gehele software portfolio. De stap van ‘doing’ naar ‘beiing’ Agile zal hierbij gezet moeten worden. Wederom samen met Lumage verdiep ik me nu verder in de wereld van Agility om deze groeistap succesvol te maken.

IPMA is een prima vorm om je kwalificaties als projectleider te meten. Het assesment zelf was leuk en inspirerend, een fantastische combinatie van examineren en leren van je peers. Het certificaat prijkt nu op mijn CV en spreekt daar voor zich.”

Stephan Gruijters – TNO

Over Lumage

Lumage is een consultancy/trainingsorganisatie die gestart is in 2000 met als doel om professionals verder te ontwikkelen door middel van een blended werkwijze met oa training en individuele sparring/coaching (gebaseerd op het Investors in People principe). Alle associates van Lumage zijn daarnaast ook voor een deel van de tijd werkzaam in het veld om voeling met het vakgebied te (blijven) houden.Zowel bij een groepsgerichte als individuele aanpak is er altijd de mogelijkheid voor maatwerk. Verdiepingen in de ICB die waardevol zijn voor de dagelijkse praktijk. Meer weten over Lumage? Bekijk de website.

 

Benieuwd welke verschillende niveaus certificaten er zijn?