IPMA-D

IPMA-D is de certificering voor de beginnende projectmanager, of de wat meer ervaren projectmedewerker met behoefte aan theoretische onderbouwing. Gedurende het IPMA-D traject vergaart u theoretisch kennis op alle gebieden van projectmanagement. Ook zult u kritisch uw eigen functioneren binnen projecten leren beoordelen. IPMA-D bestaat uit een Zelfassessment en een theorie-examen. Bij een positief resultaat ontvangt u het internationaal erkende IPMA-D-certificaat en bent u gerechtigd de titel ‘Certified Project Management Associate’ te voeren.

 

Reacties van kandidaten:

“(…) fijn dat de stof alle aspecten van projectmanagement behandelt. Ik heb absoluut het gevoel dat ik een meer solide basis heb ontwikkeld door het volgen van de cursus en afleggen van het examen.”

 

“Prima examen, goede verhouding open en meerkeuze vragen, ruim voldoende tijd”

 

“Voor mij is deze cursus uitermate zinvol geweest. Het geeft mij meer handvaten in het projectmatig werken met innovatieprojecten, veel beter dan het door ons voorgeschreven Prince2 richtlijnen. Ben van plan om dit samen met de manager deze richtlijnen voor innovatieprojecten aan te passen zoals ik deze heb geleerd in deze cursus.”

 

Zelfassessment

Voor het examen dient u een Zelfassessment in te vullen. Hierin scoort u zichzelf met een cijfer 1-10 op de competentie elementen van de ICB4. Het Zelfassessment dient als reflectie op uw functioneren binnen projecten. Het is bedoeld om de beginnend projectmanager, welke zich IPMA D wil laten certificeren, bewust met het vak bezig te laten zijn. Er is geen goed of fout en uw antwoorden tellen niet mee in de beoordeling. Het Zelfassessment is een internationale verplichting en dient minimaal 2 weken voor het examen te worden ingeleverd. U vult het Zelfassessment in na aanmelding op de portal.

 

Examen

Het theorie-examen bestaat uit meerkeuzevragen en open vragen en duurt in totaal 3 uur. Het eerste deel bestaat uit 45 meerkeuzevragen met een tijdsindicatie van 60 minuten. Het tweede deel bevat open vragen met een tijdsindicatie van 120 minuten. De open vragen bestaan uit rekenvragen, korte open vragen en korte scenario’s. U legt het examen af via de portal met een van onze computers. Benieuwd hoe het werkt? Na inschrijving staat er een oefenomgeving voor u klaar.

Om u optimaal voor te bereiden op het examen kunt u oefenopgaven downloaden. U vindt ze bij Downloads onderaan deze pagina. U krijgt bij het examen Rekenregels zodat u niet alle formules uit uw hoofd hoeft te leren. Bij de digitale examens staan deze bij de betreffende vraag. Specifieke informatie over het type examenvragen vindt u onder Downloads.

In de Eindtermen ICB4 staat welke stof men moet weten voor het examen. Liever een handzaam boekje waarin de competenties, eindtermen, leerdoelen en leerstof op een heldere wijze aan elkaar zijn gekoppeld en uitgelegd? Bestel dan de Examengids ICB4. U kunt de gids ook bij aanmelden bestellen.

Wij bieden geen opleidingen aan. Opleiden en examineren gebeurt gescheiden om de betrouwbaarheid en onafhankelijkheid volledig te garanderen. Brancheorganisatie IPMA Nederland biedt een overzicht van opleiders met het IPMA-keurmerk. Slagingspercentages per opleider en tevredenheid vindt u op onze pagina slagingspercentages en tevredenheid.

 

Toelatingseisen

Voor IPMA D zijn er geen toelatingseisen. Enige projectmanagementervaring is echter wenselijk. Wel dient u het Zelfassessment IPMA D in te vullen, dit kan na aanmelding op de portal.

Het traject dient binnen 18 maanden na aanmelding te worden afgerond, inclusief eventuele herexamen(s).

 

Certificaat, verlengen en register

Wij doen ons uiterste best om uw examen zo snel mogelijk na te kijken. U ontvangt na maximaal 4 weken de uitslag (en indien u slaagt het certificaat) per e-mail. Met het IPMA D certificaat bent u gerechtigd de titel ‘Certified Project Management Associate’ te voeren. Het IPMA-D certificaat is vijf jaar geldig en kan daarna -na aantonen van voldoende ervaring- steeds met vijf jaar worden verlengd.

Geslaagde kandidaten worden opgenomen in het Internationale IPMA-register. Wij updaten het register maandelijks.

 

Overige informatie en aanmelden

Om examen af te leggen maakt u eenmalig een account aan op onze portal. Vervolgens schrijft u zich in voor IPMA D en kunt u een examendatum kiezen en uw Zelfassessment invullen. Examen afleggen kan vrijwel iedere dinsdagmiddag van 12.30 – 15.30 op ons kantoor in Nieuwegein.

De kosten voor het IPMA D examen bedragen € 600 excl. BTW. De kosten voor herexamens zijn gelijk. Meer informatie vindt u op data en tarieven.

 

Downloads

IPMA-D aanvragen met C-theorie

Als u in bezit bent van een geldig IPMA-C theoriecertificaat heeft u de mogelijkheid om het IPMA-D certificaat aan te vragen. Zie hiervoor IPMA-D certificaat aanvragen naast C-theorie.