Waarde IPMA Certificering

Waarde IPMA Certificaat voor projectprofessionals

Waarom het IPMA Certificaat waardevol is

Het is wetenschappelijk aangetoond dat 40% van alle economische activiteit in Nederland projectmatig is (bron: IPMA). Een getal dat alleen maar meer waarde krijgt, omdat het stijgt. Ondermeer, omdat de complexiteit toeneemt, de vraagstukken een internationale oplossing vragen (zoals duurzaamheid) en steeds meer organisaties projectgericht georganiseerd zijn en als zodanig hun vraagstukken aanpakken. Projectmanagement is in toenemende mate een onderscheidende competentie.  

Om deze projecten succesvol te laten zijn, zijn een aantal elementen nodig. Een goede methodiek of framework is waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt, maar er is meer. Je hebt ook een projectprofessional nodig met de juiste competenties. Deze twee elementen kunnen niet zonder elkaar: je hebt immers iemand nodig die het project uitvoert en diegene heeft een aanpak nodig om de opdracht te volbrengen. Een IPMA-Certificaat geeft jou als projectprofessional het tweede element: inzicht in jouw competenties.  

Een IPMA-Certificaat is altijd gebaseerd op de Individual Competence Baseline (ICB), en dat maakt het ook uniek. Deze baseline wordt internationaal erkent, dus een IPMA-Certificaat heeft in elk land (dat aangesloten is bij IPMA) dezelfde waarde. Vanaf de oprichting van dit model was al duidelijk dat inzicht hebben in je competenties een van de randvoorwaarde is voor een succesvol project. Wat maakt het zo’n belangrijke randvoorwaarde? 

Wanneer je als projectprofessional inzicht hebt in jouw competenties, weet je waar je goed in bent en waar je nog kunt groeien. Maar ook waar je niet goed in bent. Met dit inzicht in jezelf als projectprofessional, krijg je een beeld bij de projecten die bij jouw passen en welke niet. Je kunt dus vooraf weten of je een project succesvol kunt afronden of niet. De enige vraag die je hoeft te stellen is: sluiten mijn competenties aan bij dit project?

Benieuwd welke niveaus in certificaten er zijn?