Waarde IPMA Certificering

Ervaring kandidaat Gemeente Eindhoven - IPMA C

"Ga experimenteren binnen je organisatie en functie met de dingen die je leert"

Elke maand zetten wij een IPMA-examenkandidaat in de spotlight, omdat hij of zij een bijzondere prestatie heeft geleverd. Ditmaal is het Margot de Ron die op 11 juni 2021 haar IPMA C behaalde. De assessoren “vonden het goed om te zien dat Margot met haar ervaring haar certificaat ruimschoots heeft verdiend. Ook gaat ze de ervaring van dit certificeringstraject gebruiken om projectmanagement binnen de gemeente Eindhoven verder te helpen en te bouwen aan ons mooie vak”. Reden genoeg om Margot de Ron enkele vragen te stellen.

Kandidaat: Margot de Ron

Certificaat: IPMA C


Wie ben je?
Ik ben Margot de Ron en ben Senior Projectleider binnen de gemeente Eindhoven

Waarom ben je IPMA C gaan doen?
Ik ben IPMA C gaan doen omdat ik de professionalisering van projectmatig werken binnen onze gemeente een boost wilde geven. We zijn hier groeiende in, en om dit op een gedegen en uniforme wijze vorm te geven zijn we met alle projectleiders deze certificering gaan doen. En inmiddels we hebben allemaal de IPMA C of D behaald!

Hoe heb jij je voorbereid op het IPMA C examen?
We hebben vanuit de Project Academie ondersteuning gehad in de vorm van meerdere opéénvolgende cursusdagen. De stof hebben we gedurende deze dagen doorlopen en we hebben oefeningen gemaakt. Voor het theorie examen heb ik ouderwets ‘geblokt’ in de weekenden, en voor het assessment heb ik mijn projecten nog eens doorlopen in het daglicht van de competenties die IPMA benoemd. Die kennis zat er echt wel in, dat is inherent aan het feit dat ik complexe projecten leid, maar het weer even ‘on top of mind’ brengen heeft me geholpen.

Wat was je grootste uitdaging tijdens het IPMA C traject?
De tijd was mijn grootste uitdaging. De combinatie met een fulltime baan, gezin en sporten maakte dat ik mijn prioriteiten op sommige momenten echt moest bijstellen. En aangezien ik weleens geneigd bent tot uitstelgedrag, ben ik bewust bezig geweest met de planning tot aan mijn examen en assessment.

Heb je tips voor toekomstige kandidaten?
Ben nieuwsgierig en pas gelijk toe! Ga experimenteren binnen je organisatie en functie met de dingen die je leert. Dan is het leereffect des te groter en kan je gelijk toepassen. Dat heeft direct effect.

En voor het assessment zou ik willen meegeven er vooral plezier in te hebben! Ik heb dat ervaren als een leuk, interessant gesprek met collega projectmanagers uit andere branches. De open houding naar elkaar en het willen weten hoe projectmanagement in een andere branche is vormgegeven is ontzettend stimulerend en motiverend.

Ook IPMA C halen?