Waarde IPMA Certificering

Ervaring Kandidaat Ministerie van Justitie & Veiligheid - IPMA D

"IPMA D geeft inzichten in de context waarbinnen ik als projectleider dagelijks opereer"

Elke maand zetten wij een IPMA-examenkandidaat in de spotlight, omdat hij of zij een bijzondere prestatie heeft geleverd. Ditmaal is het Mikanda Midellijn die op 30 maart 2021 haar IPMA D examen heeft afgerond met een 9. Daarom wilde wij Mikanda in de spotlight zetten.

Kandidaat: Mikanda Middellijn

Certificaat: IPMA D


Wie ben je?
Ik ben Mikanda Middellijn, woonachtig in Schiedam, met mijn man, 2 beginnende pubers (11 en 14 jaar) en een puppy. Ik ben opgegroeid op Curacao en op mijn 18de voor studie naar Nederland geëmigreerd. Sinds 4,5 jaar ben ik nu werkzaam bij het Ministerie van Justitie & Veiligheid als strategisch projectleider Huisvesting. Ik adviseer interne klanten bij herinrichting- en/of renovatieprojecten om een ander werkplekconcept te implementeren. Een verandering in de werkomgeving brengt vaak een andere manier van (samen)werken en een gedragsverandering met zich mee. Ik verzorg het projectmanagement binnen dit totale speelveld en begeleid en adviseer mijn interne klant bij deze transitie.

Waarom ben je IPMA D gaan doen?
Ik ben de cursus IPMA D gaan volgen, omdat ik de behoefte had mijn opgedane ervaring te ondersteunen met theoretische kennis. De cursus heeft mij bevestiging gegeven van de zaken die ik al reeds in het werk toepas. Aan de andere kant heb ik veel inzichten verkregen van zaken die ik voortaan beter en/of anders kan doen om meer succes en resultaat te boeken.

Het mooie van IPMA D, ten opzichte van andere projectmanagementopleidingen- en examens, is dat deze niet alleen de projectmanagementtools en vaardigheden aanreikt. Het gaat in op de leiderschapscompetenties en gedragscomponenten en geeft inzichten in de context waarbinnen ik als projectleider dagelijks opereer.

Hoe heb jij je voorbereid op het IPMA D examen?
Tijdens het studeren voor het examen kreeg ik een flashback naar mijn studietijd. Ik heb “old school” gestudeerd. Het cursusboek heb ik uiteindelijk 2 keer gelezen; in eerste instantie ter voorbereiding op de cursusbijeenkomsten en vervolgens een tweede keer ter voorbereiding op het examen (dit kwam ook deels, omdat er door corona 4 maanden tussen cursus en examen zat).

Ik vond het toch het prettigst werken om digitaal een samenvatting te maken van het boek. Dat klinkt simpel, maar is toch een half pakwerk geworden ;) Tijdens het bestuderen van de stof heb ik vooral de verbinding gehouden met mijn eigen dagelijkse ervaring, waardoor de stof beter blijft hangen. Verder heb ik de modellen uit het boek mij eigen gemaakt door die na te vertellen of na te tekenen.

Wat was je grootste uitdaging tijdens het IPMA D traject?
Mijn grootste uitdaging was tijd. Als je denkt op een zondagmiddagje de examenstof tot je te nemen dan heb je het mis. Ik heb ca. 3 weken van tevoren een planning gemaakt en de stof opgedeeld in brokken: lezen, samenvatting maken. En het laatste weekend alleen herhalen. Achteraf had ik nog net een weekje eerder moeten beginnen, ik kwam bijna in tijdnood.

Heb je tips voor toekomstige kandidaten?
Een digitale samenvatting werkt enorm fijn: je kunt er snel betreffende stof op terug vinden en is via je iPad lekker licht op de bank of in de tuin te raadplegen in plaats van de dikke pil (het boek) overal mee te sjouwen.

Begin op tijd, maak een planning en als je van plan bent om een samenvatting te maken, doe dit dan direct digitaal, zodat je achteraf makkelijk relevante informatie of opmerkingen op de juiste plek kunt toevoegen.