Projectmanagement is en blijft mensenwerk - IPMA Certificering

Wie ben je en waar kom je vandaan? 

Ik ben Joop Schefferlie, geboren in Arkel en woon al jaren in het centrum van de prachtige vestingstad Gorinchem. Ooit begonnen op de accountantsdienst van Nationale Nederlanden, AMBI gestudeerd en aan de slag gegaan bij ICT dienstverleners waaronder ruim 14 jaar bij Sogeti. Bij dit laatste bedrijf werd ik in 2003 verantwoordelijk voor de medewerkers en de competentie projectmanagement. Dat was liefde op het eerste (nou ja... tweede) gezicht.  

Voor de projectmanagers van Sogeti en leergang projectmanagement (op basis van IPMA) ontwikkeld, aangesloten bij de vakvereniging, sponsor, spreker en evenementen georganiseerd. Gevraagd als bestuurslid en de laatste jaren van deze periode met veel plezier voorzitter geweest van IPMA-NL. In 2014 deed zich de gelegenheid voor om het certificeringsbedrijf van IPMA dichter naar de vereniging te brengen. Deze uitdaging heb ik dan ook met beide handen aangegrepen en met veel plezier invulling gegeven aan de broodnodige professionalisering en uitbreiding van de dienstverlening (zoals PMO en Agile Leadership).  

Wat doe je nog meer naast IPMA Certificering?

Ik ben sinds 2017 lid van de Executive Board van IPMA International. De afgelopen vier jaar als Vice President Certification en per 1 januari 2021 benoemd tot President. Dit is uiteraard eervol, maar ook pittig. IPMA is een lastige en politieke omgeving met als uitdaging een meer bedrijfsmatige insteek te realiseren. Actief in 72 landen, met een andere cultuur, volwassenheid en markt een leuke kans om hieraan bij te dragen. En natuurlijk bijzonder om af en toe een land te mogen bezoeken waar je niet zo 1-2-3 een vakantie naar boekt.  

Waar kijk je het meest naar uit komend jaar?

Hetzelfde als iedereen. De pandemie heeft een enorme impact om onze maatschappij en de kwaliteit van leven. Dus ook op de projecten en de manier waarop we ons vak kunnen uitoefenen. Ik ben ervan overtuigd dat we eens te meer aantoonbaar wendbaar moeten zijn. Er wordt ook een beroep gedaan op onze veerkracht. Projectmanagement is en blijft een mensenvak. Projectsucces is een keuze. Het aantoonbaar competent zijn is mijn mijn overtuiging hierbij doorslaggevend.  

Waarvoor kunnen mensen bij jou terecht?

Een goed recept voor op de Big Green Egg. Of om samen naar mooie rock – blues muziek te luisteren. Uiteraard op vinyl.  

Interessante pagina's