Waarde IPMA Certificering

Ervaring kandidaat Blue Bricks - IPMA C

"Het draait niet alleen om kennis, ook om kunde"

Om jou als projectprofessional inzicht te geven in de verschillende certificeringsniveaus, hebben we een aantal van onze voormalige kandidaten geïnterviewd. In dit interview deelt Niels de Vos zijn ervaring over het behalen van zijn IPMA C certificaat.

Kandidaat: Niels de Vos

Certificaat: IPMA C


Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Niels de Vos en werk bij Blue Bricks als consultant. Hiernaast ben ik binnen Blue Bricks actief als Business Unit Manager, wat inhoudt dat ik verantwoordelijk ben voor zo’n 10 andere consultants. Ik heb een Bachelor in Bedrijfskunde en een Master in Bestuurskunde. Na mijn studie ben ik voor ARAM Group gaan werken, waar ik in aanraking kwam met project-, portfolio- en programmamanagementsoftware. Daarna heb ik 3 jaar bij Accenture gewerkt voor klanten als Philips, Ahold en ING. In 2017 startte ik bij Blue Bricks.

In mijn opdrachten leid ik IT-veranderingen binnen grote organisaties. Dit doe ik vanuit verschillende rollen, zoals projectmanager of product owner. Momenteel ben ik bezig aan mijn 5de klus vanuit Blue Bricks. Ik leid voor Dienst Justitiële Inrichtingen een programma welke geïnitieerd is naar aanleiding van de inwerkingtreding van een nieuwe wet. Deze wet heeft onder meer grote impact op processen en systemen in de gehele strafrechtketen.

Hiervoor was ik actief voor organisaties zoals BAM, Rabobank en Ahold. De inhoud van mijn opdrachten varieert enorm, en dat is wat voor mij het vak onder meer zo interessant maakt. Zo was ik binnen Rabobank recent verantwoordelijk voor de internationale uitrol van een grote verandering in het zakelijke kredietverlening proces, en heb ik bij BAM onder meer bijgedragen aan de veiligheid op de bouwplaats door de implementatie van een IT-oplossing. Deze afwisseling spreekt mij aan. Binnen Blue Bricks heb ik gelukkig de vrijheid om zelf aan het roer te staan en te bepalen wat voor opdracht het beste bijdraagt aan mijn ontwikkeling.

Wanneer heb je het IPMA-C certificaat gehaald?
Dat heb ik behaald op 7 mei 2021. Een jaar geleden besloot ik met dit traject te starten. Ik vind het belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen. Ik ben graag actief bezig met bijvoorbeeld het lezen van literatuur over ons vakgebied. Via collega’s werd ik enthousiast gemaakt over IPMA.

Waarom heb je voor een IPMA-certificaat gekozen?
Dat zit in het feit dat IPMA meer is dan een raamwerk, een theorie of een methodiek. De theorie biedt praktische handvaten welke direct toepasbaar zijn. Het is een flinke hoeveelheid stof, maar door de praktische herkenbaarheid en toepasbaarheid, vond ik het leuk om te lezen en ging ik er vrij snel doorheen.

Mijn collega’s binnen Blue Bricks, vanuit welke rol dan ook actief in IT-projecten, raad ik dan ook aan kennis te nemen van IPMA. In mijn ogen is het welkome kennis voor in de rugzak van elke consultant.

Het praktijk gedeelte biedt tegelijkertijd een 360 graden blik op jezelf. Het biedt een mooie grote spiegel om eens naar jezelf te kijken en jezelf af te vragen “waar sta ik nu eigenlijk?” en “op welke competenties moet ik extra aandacht vestigen?”. Het laat je nadenken waarin ik volgens mijzelf en volgens anderen in kan verbeteren. Het is actieve zelfreflectie. Het draait niet alleen om kennis, maar ook om kunde.

Wat was jouw grootste uitdaging tijdens dit traject?

Het terugblikken op projecten van een langere tijd terug. Uiteindelijk heeft het altijd zin en is het goed om terug te kijken. Om na te gaan “hoe deed ik het in die tijd?” en “was het de goede manier?”. Echter, had ik niet van al mijn projecten bijvoorbeeld relevante documentatie voorhanden. Dit zorgde ervoor dat ik af en toe goed moest graven in mijn herinneringen.

Waar ben je achteraf het meest trots op over wat je tijdens de projecten bent tegengekomen?
Dat ik de afgelopen jaren mooie stappen heb gemaakt in de aanpak die ik heb gehanteerd en de positieve gevolgen daarvan. Bij het terugkijken op de projecten merkte ik op dat ik gaandeweg, wellicht ook veelal onbewust, geleerde lessen in de praktijk heb gebracht en daardoor steeds grootschaligere projecten met meer complexiteit heb mogen leiden. Dat maakt mij trots. Het is goed hier zo nu en dan actief bij stil te staan. Het praktijk assessment was hiervoor een goede spiegel.

Wat heeft het behalen van dit certificaat jou gebracht?
Mijn huidige klus vraagt om specifieke kennis en kunde. Door het IPMA-traject is mijn theoretisch kennis over bijvoorbeeld het implementeren van de juiste programma aanpak actueel en goed toepasbaar. Daarnaast zijn een aantal andere direct toepasbare competenties weer opgefrist. Om veranderingen op grote schaal te kunnen realiseren is het bijvoorbeeld ontzettend belangrijk goed om te kunnen gaan met invloed en belangen van stakeholders. Daarnaast wordt er steevast gevraagd om een IPMA-certificaat. Ik was bijvoorbeeld met drie partijen in gesprek voordat ik deze klus aannam, waarbij twee partijen het IPMA-certificaat als knock-out criterium hadden ingesteld. Oftewel, de relevantie van het certificaat is niet te onderschatten.

Wat raad je kandidaten aan die voor dit certificaat willen gaan?
Ja ik heb zeker tips! Ik zou zeggen neem er de tijd voor. Het is veel, maar laat je niet afschrikken daardoor. Het boek dat je gebruikt voor je theorie is heel rijk aan informatie, en gebruik ik ook na mijn traject zeer regelmatig als naslagwerk. Als je eenmaal bezig bent sla je je er gemakkelijk doorheen.

Neem ook de tijd voor een goede balans tussen theorie en praktijk. Dus focus je niet op het een of het ander, maar doe beiden. Het IPMA-certificaat vraagt je namelijk ook te focussen op jouw praktijkervaring. Daarnaast vraagt niemand jou er 3 maanden over te doen. Ik heb er een jaar voor genomen. Het helpt overigens als je een project kiest voor het praktijk gedeelte waar je recentelijk actief was. Of beter nog, waar je momenteel actief bent. Je kunt dan ook direct de reflectie gebruiken om je huidige project op te poetsen.

Als laatste zou ik als tip aan vakgenoten willen meegeven dat het interessant is om een blik te werpen op de sessies en webinars die door IPMA-NL (de vereniging) worden aangeboden. Er zitten hele leuke en toffe sessies bij die de moeite waard zijn!