Waarde IPMA Certificering

Ervaring kandidaat Royal HaskoningDHV - IPMA PMO

"De rol van ondersteuner is de afgelopen jaren flink veranderd"

Elke maand zetten wij een IPMA-examenkandidaat in de spotlight, omdat hij of zij een bijzondere prestatie heeft geleverd. Ditmaal is het Sandra Freijters die op 1 juli 2021 haar IPMA PMO behaalde. 

Kandidaat: Sandra Freijters

Certificaat: IPMA PMO


Wie ben je?
Mijn naam is Sandra Freijters, ik ben een gedreven en enthousiaste projectondersteuner bij Royal HaskoningDHV. Ik ben iemand die positief en met veel energie in het leven staat en breng dit ook mee naar mijn werk. Creativiteit, samenwerken, meedenken en flexibiliteit zijn woorden die mij typeren. Ik ga elke ochtend met veel plezier naar mijn werk en leer iedere dag weer wat nieuws. Daar haal ik voldoening uit.

Waarom ben je IPMA PMO gaan doen?
De rol van ondersteuner is de afgelopen jaren flink veranderd. Ik, en vele andere ondersteuners met mij, veranderen mee. Ondersteuning wordt veelomvattender en inhoudelijker. De afgelopen jaren heeft projectmanagement mijn interesse gewekt en ik zag een kans om mij daar in te ontwikkelen. De rol van PMO kent vele vormen en maten en is in iedere organisatie anders ingevuld. Een constante is dat de invulling van de rol een hoge mate van kwaliteit en inzicht vraagt. Om de rol die ik in mijn team bekleed kracht bij te zetten en te professionaliseren, ben ik op zoek gegaan naar de juiste opleiding. In die zoektocht ben ik op de IPMA PMO opleiding gestuit. Waarom ik specifiek gekozen heb voor de IPMA PMO training, heeft met name te maken met de verschillende projectmanagement vormen die in de opleiding aan bod komen. Om de juiste tools in te zetten, moet je immers begrip hebben van de mogelijkheden. Deze theoretische onderbouwing heeft ervoor gezorgd dat ik mijn toegevoegde waarde heb vergroot en mij verder kan ontwikkelen.

Hoe heb jij je voorbereid op het IPMA PMO examen?
Naast deelname aan de periodieke trainingsdagen, heb ik mij vooral gestort op de begrippen en heb vanuit daar de context verder opgenomen. Daarnaast heb ik de dagen voor het examen ruim tijd genomen om al mijn aantekeningen nog eens goed door te nemen om te kijken of de informatie goed is blijven hangen. Ik heb het geluk gehad dat ik samen met twee collega’s heb deelgenomen aan de training. Het onderling sparren met elkaar heeft mij enorm geholpen in de voorbereiding.

Wat was je grootste uitdaging tijdens het IPMA PMO traject?
Het balanceren van werk, privé en de opleiding. Ook heb ik de materie in eerste instantie onderschat, het is pittige stof wanneer dit je eerste projectmanagementopleiding is. Dan tel ik trainingen als Scrum Master en praktijkervaring dus niet mee.

Heb je tips voor toekomstige kandidaten?
Ik kan toekomstige kandidaten aanraden voldoende tijd in te bouwen om je in te lezen. Daarnaast leert iedereen natuurlijk op zijn of haar eigen manier, maar ik heb baat gehad bij het maken van “spiekbriefjes” met een samenvatting van de verschillende termen/begrippen en deze te stampen. Daarnaast hebben de oefenopdrachten mij geholpen echt te begrijpen wat de toegevoegde waarde is van de verschillende systematieken en hoe deze in de praktijk te brengen.

Ook IPMA PMO halen?