Waarde IPMA Certificering

Assessor Henri van Dijk

Projectmanagement zit bij sommige mensen echt in hart en nieren

Om als projectprofessional een certificaat te halen, is een interview met een assessor soms onderdeel van het traject. Met de verhalen van assessoren krijg je niet alleen inzicht in hun ervaring en waarom ze assessor zijn geworden. Ook wat jou als kandidaat staat te wachten. Maak kennis met assessor Henri van Dijk!

Onze assessor:
Henri van Dijk heeft als achtergrond een opleiding Personeelsmanagement en Organisatie sociologie. Nu ongeveer 30 jaar werkzaam als project- en programma manager voornamelijk in de IT. Eerst bij KPN nu bij Capgemini.

De projecten variëren van het vernieuwen van de IT-infrastructuur, applicatieontwikkeling, Webshops in Zweden en Noorwegen, SAP-templates ontwikkelen en implementeren in Hongarije, Data Warehouses en Data Analytics. Voor verzekeraars, banken, overheden, bedrijfsleven en multinationals. Projecten of programma’s met 20 tot 100 collega’s.
Het is iedere keer weer boeiend om in verschillende culturen en landen het project resultaat te leveren. De competenties als definiëren van project succes, de aanpak, stakeholder management, communicatie, (alsmede natuurlijk de andere IPMA-competenties) zijn essentieel om het project succes te realiseren.

Professionele achtergrond:
Als je de nodige ervaring als projectmanager hebt opgedaan, als je trots bent op de resultaten en je vak, dan is het logisch dat je dat met een certificaat ook aan kan tonen. Henri heeft in 2006 het IPMA B certificaat behaald. Betrof een project vanuit Capgemini voor Rijkswaterstaat in Zeeland. Betrof een uitrol op alle locaties, van Neeltje Jans tot de Kreekrak sluizen. Een spannend traject met een fixed price, fixed date en een boetebeding. En eerlijk is eerlijk, 1 dag na de afgesproken datum opgeleverd. Niet op een donderdag maar op een vrijdag. Het was voor Rijkswaterstaat ook niet echt een optie om op een donderdag de laatste implementatie te doen. Vrijdag was dus ook akkoord.

Henri is in 2006 gestart als assessor. Heeft ook vanuit zijn rol in de examencommissie bijgedragen aan curriculumontwikkeling, nieuwe certificering schema’s en betrokken geweest bij bezwaar en beroep procedures. Naast IPMA-B is Henri ook gecertificeerd bij PMI, OPM3 (Organisational Project Management Maturity Model) als assessor en consultant en natuurlijk PRINCE2.

Waarom ben je assessor geworden?
Projectmanagers en vooral hoe zij hebben gezorgd dat het project resultaat gerealiseerd kon gaan worden, boeien me. Hoe is het aangepakt, wat maakte het succesvol, hoe zijn opdrachtgevers en stakeholders bij de les gehouden? Hoe kom je op het idee om een eiland te bouwen in Zeeland, daar een betonfabriek te installeren om de betonnen kolossen voor de Oosterscheldekering te maken?

Ieder assessment is bovendien een spiegel. Laat me weer kritisch kijken naar mijn eigen aanpak. Het houdt mijzelf scherp. Geeft bovendien vele boeiende inzichten hoe zaken aangepakt en problemen opgelost kunnen worden.

Bovendien alle assessoren komen uit de praktijk. Hebben zelf de nodige vlieguren. Weten echt hoe het werkt. Ook dat geeft veel inspiratie.

Wat wil je nog meegeven aan kandidaten?
Allereerst; projectmanagement is echt een supergaaf vak. Met een team de aanpak bedenken en vervolgens het resultaat op leveren. Een resultaat waar je trots op kan zijn. Dan zie je ook dat projectmanagement bij sommige mensen echt in hart en nieren zit. Supergaaf als kandidaten enthousiast binnenkomen met foto’s van hetgeen zij gerealiseerd hebben. Een resultaat waar zij terecht trots op zijn.

Benieuwd welke verschillende niveaus in certificaten er zijn?