Waarde IPMA Certificering

Projectsucces - IPMA Certificering

Projectsucces is een keuze

Een gewaagde uitspraak kun je zeggen. Een uitspraak die vast direct een hoop vragen en reacties oproept.

Als projectmanager draag je de verantwoordelijkheid voor het slagen van een project en als projectmanager wil je natuurlijk niets liever dan alleen maar succesvolle projecten op je CV. Toch gebeurt het regelmatig dat de ‘verkeerde’ projectmanager gekoppeld wordt aan het ‘verkeerde’ project en mede hierdoor het project mislukt. Hoe komt dit?

Een opdrachtgever kijkt niet altijd of het desbetreffende project wel of niet past bij de projectmanager. Toch vraagt het realiseren van een project in de infrastructuur een andere projectmanager met een andere balans in zijn of haar competenties dan een project in de zorg.

We kunnen de verantwoordelijk voor een goede match tussen de projectmanager en het beschikbare project niet alleen bij de opdrachtgevers neerleggen. Als projectmanager deel je deze verantwoordelijkheid. Hoe doe je dat dan? Bijvoorbeeld door jezelf de vraag te stellen “passen mijn competenties bij dit project?” Of zeg “nee” tegen een project als dit jou niet ligt.

Om dit te kunnen doen heb je inzicht nodig in jouw sterke en minder sterke competenties. Met dit inzicht ben je succesvoller in de projecten die je uitvoert. Je kunt immers een betere inschatting maken hoe geschikt jij bent voor het project.

Daarom zijn de examens van IPMA gebaseerd op de IPMA ‘Individual Competence Baseline (ICB4)’. De ICB4 is een internationaal vastgestelde set van competenties waarin is vastgelegd welke competenties, ervaring en complexiteit voor project-, programma- en portfoliomanagers van belang zijn op elk IPMA-niveau.

Het is echter meer dan een lijst. De ICB4 is de toepassing van kennis, kunde en vaardigheden om de gewenste resultaten te bereiken. Met het behalen van een IPMA-certificaat heb je inzicht in de competenties waar jij goed en minder goed in bent. Zo krijg je handvatten om een betere beoordeling te maken welk project er bij jou past.

Kortom niet elk project is geschikt voor elke projectmanager en niet elke projectmanager is geschikt voor elk project. Met het behalen van een IPMA-certificaat krijg je de handvatten om in te schatten of je een project succesvol af kunt ronden. Om deze reden zegt IPMA ‘projectsucces is een keuze’.

Interessante pagina's